"Seri Melancolice Eminesciene", festivalul cu cei mai mulți concurenți

Vineri a început la Săveni cea de-a VI-a ediție a Festivalului Seri Melancolice Eminesciene. La Săveni, unul dintre orașele gazdă ale manifestării, a avut loc secțiunea Individual, cea dedicată grupurilor a avut loc sâmbătă, la Ipotești. La Individual au intrat în concurs 28 de concurenți atât din Dorohoi și Botoșani,  cât și din alte județe, parcă mai multe decât în anii trecuți: Cluj, București, Tulcea, Rm Sărat, Buzău. S-a cântat pe versurile trupalui Eminescu- o condiție obligatorie ca să poți câștiga trofeul festivalului, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Sorin Poclitaru, iar printre piesele cunoscute în genul folk s-au numărat Vinovații fără vină, Nebunul de alb, Ceasornicul, Nimeni nu-i ca tine, Atât de fragedă. Au fost și compoziții proprii, dar și o piesă rock a legendare trupe Cargo, Aproape de voi. Au fost ca și în anii trecuți mulți copii, o particularitate a acestui festival.

La secțiunea Grupuri s-a cântat de la Valeriu Sterian, Phoenix, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Ada Milea. A fost și o prelucrare folclorică a piesei celebre Miorița intepretată sublim de solista trupei Sinestezia, remarcată de altfel și de președintele juriului, Mihai Cosmin Popescu. De la Eminescu, grupurile înscrise au ales să cânte poeziile Prin nopți tăcute, Peste vârfuri, La fereastra dinspre mare, Sara pe deal, Gândind la tine, Pe lângă plopii fără soți, Mai am un singur dor, Glosă sau O, rămâi.

Despre concursul din acest an, președintele juriului Mihai Cosmin Popescu, a declarat: „A fost un concurs foarte bun, a fost ediția cu numărul 6, am fost la toate cele 6 ediții în juriu, spre bucuria mea. Au fost foarte mulți concurenți mai ales la Individual și, dacă la început ne temeam că vom avea prea mult de audiat și că preselecția nu a fost făcută la timp, în final vreau să vă spun că am o impresie excelentă. De la un an la altul, acest festival continuă să fie în creștere”. Recitalurile au fost asigurate de Adrian Sărmășan, vineri, la Săveni, cu un repertoriu de piese, în majoritate, spre country-rock. Interesant este că deși sunt puțin cunoscute din cauza slabei promovări, publicul le cânta odată cu artistul. Sâmbătă, la Ipotești, unde au concurat grupurile, a cântat în recital Daniel Iancu.

Un recital care a făcut deliciul publicului, un show haios prin ironia versurilor din piese, un artist capabil să mențină o legătură permanentă, preț de câteva ceasuri chiar, cu publicul prezent. Duminică, la Botoșani, la Gala Laureaților, recitalul îi aparține lui Dinu Olărașu.

clara cu copiiDincolo de scena festivalului, sâmbătă au mai avut loc două activități ce merită amintite și povestite. Dimineață, de la ora 11.30, la Amfiteatrul Laurențiu Ulici, a avut loc o întâlnire a unor copii care scriu la un ziar realizat chiar de către ei cu oamenii cu experiență în media prezenți la festival, Clara Mărgineanu, jurnalist și poet, Mihai Cosmin Popescu, realizator la Radio România Actualități, Ovidiu Mihăilescu, având o experiență bogată la Radio3net sau Emeric Imre, cantautor, cu păreri și opinii interesante despre jurnalism. Activitatea intitulata – Micii reporteri, viitorii oameni de cultură- a dorit să atragă atenția asupra ziarului Buzz, publicație scrisă de copiii prezenți la festival, publicație care promoveaza an de an festivalul. Totodată, s-a creat un dialog interactiv interesant între copiii-reporteri și personalitățile prezente.

atelier

După-amiază, de la ora 16.30, tot în aceeași locație, poeta Clara Mărgineanu le-a dat întâlnire celor prezenți la festival la un atelier de muzică și poezie. Alături de ea au fost omul de radio Mihai Cosmin Popescu, preocupat în special de zona muzicii folk, Ovidiu Mihăilescu, Walter Ghicolescu și Emeric Imre. În public, în majoritate concurenți din festival, dar și dintre copiii-reporteri ai ziarulu amintit. S-a încercat o legătură în vorbe și muzică, între versuri și muzică. S-au încercat și definiții ale folkului, s-a cîntat, s-a discutat.  „Muzica folk face un serviciu imens poeziei. Văd aici la Ipotești, festivalul cu cei mai mulți concurenți. Mă bucură că există”, și-a început discursul poeta Clara Mărgineanu. Omul de radio Mihai Cosmin Popescu a spus la rându-i: „Am învățat de la Dan Vană că mai întâi trebuie să fim poeți și apoi folkiști. Folkul este o muzică deosebită și nu prea ai ce căuta în folk, dacă nu iubești poezia”. Walter Ghicolescu a spus și el: „Folkul este durerea smulsă din rană”. A fost o întâlnire scurtă, un pic timidă, dar cu speranța că încă mai există loc pentru cultură, pentru sulfet, pentru muzica bună, pentru poezia de calitate.

Festivalul este organizat de Asociatia Arlechin, Asociatia Organziatorilor de Evenimente, Primaria Saveni, Primaria Botosani, Memorialul Ipotesti, Centrul de creatie.

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!